Seyahat

Karadeniz Bölgesi’nin Neleri Meşhurdur?

Karadeniz bölgesinin meşhur yerleri ve yemekleri üzerine sizlere ayrıntılı bilgiler içeren bir rehber hazırladık.

Doğanın tüm cömertliği ile ziyaretçilerini kucaklayan Karadeniz Bölgesi; benzersiz doğal güzellikleri, inanç merkezleri ve tarihinin yanı sıra, damak zevkine hitap eden zengin bir mutfak kültürüne de sahiptir.

Karadeniz Bölgesi’nin neleri meşhurdur? Başlığı altında, kendine has özelliklere sahip bölgenin en meşhur özelliklerini hatırlayalım.

karadeniz'in meşhur yemekleri

Karadeniz Bölgesinin Meşhur Yemekleri

Ülkemizin kuzeyinde yer alan ve eşsiz doğasız kendine hayran bırakan karadeniz bölgesinin birçok meşhur tadı bulunmaktadır. Bu birbirinden meşhur tatları başlıklar halinde yeniden hatırlayalım

Fındık

Evet, bir yemek çeşidi değil ama bölgenin meşhur lezzetlerine fındık ile başlamak istedik.Karadeniz Bölgesi’nin genelinde ve özellikle de Ordu ile Giresun’da yetişen fındıklar, dünyanın marka tatlarının tercihleri arasında yer alıyor. Yüksek protein ve besin değerleri ile Karadeniz fındığı, dünyaca ünlü çikolata markaları için vazgeçilmez ürünlerden biridir.

Hamsili Pilav

Hamsinin Karadeniz bölgesi için öneminden bahsetmemiz gerek var mı? Kuzeydeki vatandaşlarımızın hemen hemen her yemeğe entegre edebildiği hamsi pilavla bütünleştiğinde ortaya apayrı bir lezzet çıkıyor. Bölge ile özdeşleşmiş önemli lezzetlerden biri olan hamsili pilav, Trabzon ve Rize başta olmak üzere tüm Karadeniz’de meşhur bir lezzettir.

Akçaabat Köftesi

Köfte sizin de bildiğiniz gibi ülkemizin birçok farklı şehrinde farklı tariflerle meşhur bir yemek ama Akçaabat köfteyi ayrı bir noktaya koymak gerekiyor. Trabzon Akçaabat’a has bir lezzet olan köfte, közlenmiş domates ve biberi ile klasik bir sunuma sahip olsa da lezzeti ile standartları aşıyor.

Hoşkıran Kavurması

Bölge dışında çok fazla bilinmeyen bir lezzetle devam etmek istiyoruz. Hoşkıran kavurması adını içindeki ottan alıyor. Ordu tarafına ait kavurma, hoşkıran otu ve kıyma dışında farklı içerikleri ile de bölgenin önemli etli sebze yemekleri arasındadır.

Mıhlama

Mıhlama bazı bölgelerde kuymak olarak da anılan özellikle kahvaltılarda tüketilen popüler bir lezzettir. Karadeniz genelinde yapılıyor olsa da Trabzon mutfak kültürünün bir parçası olan mıhlama, tüm Türkiye’de hatta dünyanın farklı yerlerinde de meşhur bir lezzettir. Mısır unu, kaşar, dil ve tulum peynirlerinin kullanıldığı harika kahvaltılık, Karadeniz’e gittiğinizde tatmanız gereken önemli lezzetler arasındadır.

Laz Böreği

Karadeniz bölgesinin meşhur yemekleri üzerine bir rehber hazırlayıp da Laz böreğinden bahsetmemek olmaz elbette. Zengin Karadeniz mutfağının olmazsa olmazları arasındaki Laz böreği, ağırlıklı olarak Rize ve Samsun bölgelerinde yapılmaktadır. Tatlı börek türlerinden biri olan Laz böreği, çekilmiş fındığı ile fazlaca besleyicidir.

Mısır Ekmeği

Sağlıklı ve lezzetli bir ekmek çeşidi olan mısır ekmeği “Karadeniz’in neyi meşhurdur?” sorusuna verilebilecek ilk yanıtlardan biridir. Rengiyle, kokusuyla, tadıyla deneyen herkesi kendine hayran bırakır. Karadeniz’in her yerinde tadabileceğiniz mısır ekmeği, kolay bayatlamayan yapısı ve besleyici yönüyle Karadeniz’e has lezzetlerden biridir.

Karadeniz’in Doğal Güzellikleri

Karadeniz’in Doğal Güzellikleri

Karadeniz Bölgesi’nin kendine has doğası ve eşi benzeri olmayan doğal güzellikleri her yıl yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Karadeniz Bölgesi’nin meşhur doğal alanlarını başlıklar halinde ele aldık.

pokut yaylası

Pokut Yaylası

Karadeniz’in yaylaları elbette ki dünya çapında haklı bir yere sahiptir. Pokut yaylası bu eşsiz doğanın muhteşem armağanlarından biridir. Rize sınırlarında bulunan yayla, 1800 metre yükseklikte yemyeşil ormanlarla çevrili doğal bir güzelliktir. Temiz hava, patika yollar ve rengârenk çiçekler ile Potuk yaylasını ziyaret edebilirsiniz.

Maral Şelalesi

Maral Şelalesi

Bir doğa tablosunun gerçek olduğunu düşünün. Hiç kuşku yok ki Maral Şelalesi’nin muhteşem manzarası sizi de kendine hayran bırakacak. Artvin’in doğal güzellikleri arasındaki şelale, yemyeşil ormanın arasındaki yüksek kayalıklardan dökülerek ziyaretçilerine huzur veriyor.

Sahara Milli Parkı

Sahara Milli Parkı

Artvin’de bulunan ve 1994 yılından beri milli park statüsünde yer alan Sahara Milli Parkı, Karadeniz Bölgesi’nin neleri meşhurdur? Sorusuna verilecek cevaplardan biridir.

bolu yedigöller

Yedigöller

Yedigöller henüz ziyaret etmeseniz de mutlaka duymuş olduğunuz bir doğal güzellik diye düşünüyoruz. Bolu ilinde bulunan Yedigöller, 7 ayrı hikâyeye sahip olmasıyla bu isimle anılmaktadır.

Valla Kanyonu

Valla Kanyonu

Karadeniz Bölgesi’nin meşhur doğal güzellikleri arasında Valla Kanyon’u da yer alır. Doğanın kalbinde kendine yer arayanların tercih ettiği kanyon, Kastamonu’da 100 metreyi bulan derinliği ile muhteşem bir görüntü sunuyor.

Sümela Manastırı

Karadeniz Bölgesi’nin Önemli Tarihi Yapıları

“Karadeniz Bölgesi’nin neleri meşhurdur?” sorusuna önce meşhur lezzetleri ile yanıt verdik. Ardından soruya eşsiz doğal güzellikler açısından yaklaştık. Şimdi gelin bölgeye seyahat planı yapmayı düşünenler için birbirinden önemli tarihi yapılara daha yakından bakalım.

Trabzon Sümela

Sümela Manastırı

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan manastır, 1500 yıllık tarihi ile Trabzon Maçka’da yer alıyor. Manastır çok yüksek ve dik bir yamacın sıfır noktasında olması ile dikkat çekerken, tarihi özelliği ve mimarisi ile de görenleri kendisine hayran bırakmaktadır.

Trabzon Ayasofya

Ayasofya Camii

Yine Trabzon’da bulunan önemli tarihi yapılardan biri de Ayasofya Camii’dir. İstanbul’da bulunan Ayasofya’dan küçük ve daha farklı olan yapı, 1260 yılında kilise olarak inşa edilmiştir.

Zilkale

Zilkale

Rize’de bulunan Zilkale, bölgenin doğal güzelliklerinden olan Fırtına Vadisi’ne hâkim bir yerdedir. Tarihi yapı, yaklaşık 150 metre yüksekte tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Safranbolu Evleri

Safranbolu Evleri

Karabük Safranbolu evleri, UNESCO listesinde bulunuyor. Sıra dışı ahşap mimarisi ile dikkat çeken evler, ziyaretçilerini tarihin derinliklerine sürükleyici bir dokuya sahiptir.

Bu içeriğe bir tepki nedir?

Benzer Yazılar

1 / 3

Cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir