Hamak yogası faydaları ile ön plana çıkan ve uygulama açısından klasik yogadan ayrılan bir meditasyon ve spor etkinliğidir.
Hamak Yogası Nedir?
Yogaya uygun tarzda tasarlanan hamaklar ile kiresis, pilates, dans, jimnastik ve akrobasi gibi farklı sporların bir arada icra edilmesiyle oluşan meditasyon türlerinden biridir. Hava yogası olarak da adlandırılan bu eğlenceli spor türünde, ana çalışmaların tamamı hamak üzerinde yapılmaktadır.
Vücudun genelini çalıştırması nedeniyle önemli faydaları bulunan bu çalışma türü, her geçen gün dünya genelinde trend olmaya devam ediyor. Hamağın yardımıyla yer çekiminin avantajlarından faydalanan sporlardan biri olması, ruh ve beden sağlığı açısından birçok yarar sağlıyor.
Hamak Yogası Evde Nasıl Yapılır?
Yoganın yapımına ilk olarak alıştırma hareketleri ile ısınılarak başlanır. Farklı bölümlerden oluşan bu yoga, tüm adımların doğru atılması sayesinde vücuttaki tüm kas yapısını kolaylıkla çalıştırmaktadır.
Yoganın yapılış şekli daha çok hamakta asılı kalmak suretiyle gerçekleşir. Klasik yogadan farkları bulunsa da aslında klasik yogaya benzerliği ile dikkat çeker ve hareketlerin yerde yapılması yerine daha çok asılı yapılmasını hedefler.
Yoga Hamağı Nasıl Kurulur?
Yoga hamağı montajı oldukça basit olup, aşağıdaki yöntemler izlenebilir. Ancak burada alacağınız ürünün taşıdığı özelliklerde dikkate alınmalıdır.
- Hamağın tavana tutturulması için verilen dübel genişliğinde ve sayısında, hamağın kurulacağı tavana matkap yardımıyla delikleri açın. Açılacak delik aralıkları, en az 1 metre olmalıdır.
- Dübeller için kanca veya benzer elemanlarda uygun bir şekilde dübele takılır.
- Son olarak hamağın delikleri buralara asılarak kurulum tamamlanır.
Bu adımlar genellikle kullanılan yöntemlerdir. Hamağın özelliğine göre değişebileceği için, genellikle hamakla birlikte kurulum talimatı ve kullanım tavsiyesi gibi bir içerikte beraberinde verilir.
Ayrıca hamak salıncak iskeleti veya ağaçlar üzerine de farklı şekillerde kurulabilmektedir. Bu tür kullanımlarda, kurulum şekline uygun adımlar atılmalıdır.
Yoganın evde sağlıklı olarak yapılması ve olası kazaların önlenmesi için, yoga hamağı montajı dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Vücut ağırlığını taşıyacak olması unutulmamalı, tavana montaj yapılacak aparatların mutlaka sağlam şekilde montajı yapılmalıdır. Ağırlığın esneme hareketleri ile artacağı da yine dikkate alınması gereken konulardan biridir.
Hamak Yogasının Klasik Yogadan Farkları
Klasik yogaya göre hamak yogasının farkları şunlardır;
Yeni Başlayanlar İçin Daha Uygundur
Hareket olarak zor olsa da yeni başlayan kişiler için daha eğlenceli olması, bu sporun daha uygun olmasını sağlamaktadır. Fiziksel konuda esneklik kazanmak için başından itibaren hamak yoganın seçilmiş olması ekstra faydalar sağlar.
Daha Fazla Esneklik Sağlar
Antigravity yoga, klasik yogadan daha esnektir. Hareketlerin doğru yapılması, esnekliğin ciddi derecede artmasına yardımcı olur. Kullanılan hamakların kaslara zarar vermeden esnemeye yardımcı olacak şekilde tasarlanmış ve vücudu destekler yapıda olması, esnekliği ciddi oranda artırmaktadır. Ayrıca hamaktan alacağınız esneklik, yoga deneyiminizin oldukça verimli olmasına olanak tanır.
Vücut Ağırlığının Daha Fazla Kullanılmasını Sağlar
Hamak yogasının farkları arasında, klasik yogaya nazaran ciddi oranda vücut ağırlığının kullanıma uygun bir spor olması ayrıca önem taşır. Hamakta kalan vücudun yerçekiminin avantajını kullanması, sporun daha etkili olmasını sağlar.
Klasik yogaya baktığınızda ise çekme kuvvetinin olmadığı gibi, kendi ağırlığınızı doğrudan taşıma gibi bir durumda söz değildir. Güneşi selamlama hareketi klasik yogada kastarda dengesizlik oluşmasına neden olabilecek bire harekettir. Hamak yogası ise kaslardaki dengesiz baskıyı azalttığı için, klasik yogaya göre daha avantajlıdır.
Zihinsel Odaklanma Daha Fazladır
Klasik yogaya göre diğer bir fark ise, merkezi sinir sistemini daha zorlayıcı olmasıdır. Zihinsel odaklanma antigravity yoga içerisinde daha fazladır. Bu sayede vücut kontrolü daha iyi sağlanır ve konsantrasyon sağlar.
Hamak Yogası Yapmanın Faydaları
Birçok kişi sağlıklı yaşam için yerçekimsiz yoga aktivitesini tercih etmektedir. Hamak yogası faydalarını başlıklar halinde ele almayı tercih ettik.
Omurgalardaki Baskıyı Azaltır
Omurgalardaki baskıyı azaltması, genel olarak kas ve iskelet sistemi için fayda sağlar. Düzenli yapılması halinde bu baskının azalması, tüm ağırlıkların vücuda daha fazla dağıtılmasını sağlayarak omurga sağlığını korur.
Omurilik sağlığını korumaya yardımcı olması sayesinde, özellikle ofis çalışanları için tüm iskelet sisteminde görülebilecek ağrıların önlenmesine yardımcı olur.
Hamak Yogası Zihinsel Kapasiteyi Artırır
Genel olarak tüm meditasyon türlerinde olduğu gibi zihinsel kapasitenin artmasını sağlar. Hatta klasik yöntemlere göre, bu kapasitenin daha fazla olması sağlanır.
Yoganın temelinde zihinsel odaklanma varken, hamak yogasında ise zihinsel konsantrasyon daha fazladır. Odaklanmanın yanı sıra zihni boşaltmak gibi faydaları da stresin etkilerini en aza indirecektir.
Kas ve Eklem Rahatsızlıklarına Faydalıdır
Düzenli olarak yoga yapmanız, kas ve eklemleri en iyi şekilde çalıştırarak fayda sağlar. Bu sayede uzun vadede kas ve eklem sorunlarının önüne geçer. Romatizma ve özellikle diğer ileri yaş rahatsızlıkların görülme riskini azaltır.
Stresi Önler
Hamak yogası yapmanın faydaları arasında en önemlilerden biri, stresi önleyici etkilere sahip olmasıdır. Düzenli olarak antigravity yoga yapılmasının faydaları, birçok egzersize göre stres üzerinde daha fazladır.
Depresyon belirtilerinin etkilerini azalttığı gibi, kadınlarda menopoz belirtilerinin etkilerini de azaltmaktadır. Menopoza bağlı olarak görülen yoğun stres ve hatta depresyon belirtilerinin önüne geçmek için, düzenli olarak hamak yogası yapabilirsiniz.
Cilde Faydalıdır
Yoganın cilt üzerinde önemli faydaları bulunur. Özellikle yüzde bulunan kılcal damarlar üzerinden yeni kan akışının daha sağlıklı olmasına yardımcı olması, cilde canlılık kazandırır. Ciltteki ölü derinin atılarak yenilenmesine yardımcı olması da yine hamak yogasının faydalarından biridir.
Vücudun Güçlenmesini Sağlar
Yapılan egzersizler uzun vadede vücuda güçlülük kazandırır. Kas yapısının sağlamlaşmasıyla birlikte vücut direnci artarken, vücut ağırlığı ile sürekli yapılacak çalışmalar vücut dayanıklılığını artırır. Bu sayede vücudun genel fiziki zorluklara karşı, daha fazla mukavemet göstermesi sağlanmış olur.
Selüliti Önler
Yapacağınız çalışmaları düzenli bir hale getirmeniz, uzun vadede selülitin önlenmesine yardımcı olur. Daha fit bir görüntüye sahip olmak için, düzenli olarak yoga egzersizleri yapmanız oldukça faydalıdır. Ayrıca mevcut selülitin ortadan kalkması için de yoga yapmak fazlasıyla faydalıdır.
Hamak Yogası Bölgesel Yağ Yakımı Sağlar
Egzersizin düzenli yapılmasının önemli faydalarından biri de yapılacak harekete göre, bölgesel yağ yakılmasına yardımcı olmasıdır. Beslenme düzenine ve yaşam koşullarına dikkat edilmesi durumunda, erimesi zor olan bölgelerden biri olan göbek yağlarından daha erken sürede kurtulabilirsiniz.
Yoga Hamağı Kumaşı Nedir?
Hamak kumaşı genellikle ipek katkılı kumaşlardır. Bu kumaşın yapısı vücudu desteklemelidir. Aynı zamanda hareketlere olanak sağlaması için esnek olmalıdır.
Böylelikle vücut esnekliğinin en iyi şekilde sağlanması ve omurilik başta olmak üzere vücudun kas ve iskelet sisteminin desteklenmesi sağlanmaktadır.
Kullanılan kumaşın vücut ağırlığını taşımaya ve esnek hareketler yapmaya imkân vermesi, hareketlerden elde edilecek verimi artırmaya yardımcı olur.
Hamak Yogası Yapmak İçin Gerekli Olanlar
Hamak yogası yapmak için ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeler şunlardır;
- Yoga yapılacak alanda kurulu hamaklar, yoganın yapılış şekline göre düzenlenmelidir.
- Yoga yapmadan önce vücudun ısınmasını sağlamak amacıyla yoga matı kullanılmalıdır.
- Asma halkaları, halatlar, dübel ve kancalar yoga hamağının montajı esnasında kullanılacak malzemelerdir.
Sonuç olarak düzenli olarak evde hamak yogası yapmak, ruh ve fiziksel sağlık açısından oldukça faydalı sonuçlar doğurmaktadır. Bu faydaları görebilmek için egzersizleri sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşam ile desteklemeniz önemlidir. Vay canına diyeceğiniz diğer içeriklerimizi de gözden geçirmeyi unutmayın.