Yulaf kepeği sağlıklı olduğu kadar kilo vermek isteyenlerin de sıklıkla tükettiği bir besindir. Bu yazımızda sağlıklı bir şekilde kilo vermek için yulaf kepeğinin nasıl tüketilmesi gerektiğine dair bilgiler bulabilirsiniz.
Yulaf Kepeği Nedir?
Yulaf kepeği, yulafın dış kısmının yani kabuğunun öğütülerek un haline getirilmiş haline denilmektedir. Yulaf kepeği içerisinde birçok yararlı madde barındırmaktadır. Protein, B vitamini ve mineral açısından birçok yiyeceğe göre çok daha zengindir. Zengin besin değeri sayesinde tokluk hissi verdiği için diyet yapanların sıklıkla kullanmayı tercih ettiği bir yiyecektir. Lezzetli olmadığı için diğer besinlerle karıştırılarak kullanılmaktadır.
Yulaf Kepeği ve Yulaf Ezmesinin Farkı
Oldukça sık karıştırılan bu iki ürün bazı noktalardan dolayı birbirinden ayrılır. Yulaf kepeği ve yulaf ezmesi arasındaki farklar şunlardır;
- Daha lezzetli ve kremsi bir tada sahiptir.
- Yulaf ezmesine kıyasla daha fazla besin ve daha az kalori içerir.
- Yulaf kepeği ve yulaf ezmesi aynı tahıldan gelir, ancak farklıdır. Yulaf kepeği, yulaf ezmesinin en besleyici kısmıdır.
Yulaf Kepeği Nerelerde Kullanılır?
Yulaf kepeği, tok tutucu özelliğinden dolayı diyet yapanlar tarafından birçok şekilde kullanılmaktadır. Kan şekerini dengelediği için diyetin kolay ve etkili ilerlemesine yardımcı olan bir besin maddesidir. Yulaf kepeğinin midede şişme özelliği de olduğu için diyete yardımcı olma özelliği bulunuyor.
Özellikle Dukan diyetinde karşımıza çıkan yulaf kepeğinin günde 1,5 ile 2 yemek kasığı arasında tüketilmesi öneriliyor. Aşırı kullanımdan kaçınılması ve glüten alegorisi olanların kontrollü kullanması gerekiyor. Ayrıca yulaf kepeği kullananların günde 2 litre su tüketmesi önerilmektedir.
Yulaf kepeğinin kullanıldığı yerler;
- Yoğurtla karıştırılarak kullanılarak uzun süre tokluk hissi vermesi sağlanır. Bu nedenle diyet yapanlar tarafından bu şekilde kullanımı çok yaygındır.
- Kurabiye, ekmek, poğaça gibi unlu gıdaların yapımında da un yerine kullanılabilmektedir.
- Sütle pişirilip, lapa haline getirildikten sonra da tüketilebilmektedir.
- Krep, omlet ve pancake yapımında da kullanılmaktadır.
- Süt, kefir, yoğurt, meyve veya sebze suyu ile tüketilebilir.
- Gözleme, çörek, ekmek, börek ve hamur işleri gibi birçok tarife eklenerek kullanılabilir.
Yulaf Kepeğinin Faydaları
Yulaf kepeği içerdiği lifler sayesinde midede genişleyerek tokluk hissi verir. Böylece aç kalmadan diyet yapma olanağı sunar. Yulaf kepeği içerdiği beta glüten sayesinde kan şekerini dengeler ve tatlı krizi ve sık acıkma problemini ortadan kaldırır. Bağırsak düzenleyici özelliği sayesinde, kabızlığı ve gaz problemlerini gidermeye yardımcı olur.
Yulaf kepeğinin faydaları şunlardır;
- Yulaf kepeği, diyet lifi bakımından zengindir. Bu özelliği, “mide-bağırsak sisteminin süpürgesi” olarak adlandırılmasını sağlar.
- Sindirim sisteminde şişer ve midede ıslanarak tokluk hissi yaratır. Bu özellik, kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
- Bağırsak sistemini rahatlatır ve dengeli çalışmasını sağlar.
- Besinlerin bağırsaklardaki hareketini hızlandırır, bu da sindirimi kolaylaştırır ve atıkların uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
- Yulaf kepeği, bitki bazlı protein sağlar. Bu özellik, özellikle vejetaryen veya vegan beslenenler için önemlidir.
- Yüksek oranda antioksidan içerir. Polifenoller gibi bitki bazlı moleküller, vücuda çeşitli faydalar sağlayan antioksidanlar olarak görev yapar.
- Yulaf kepeği, stabilize yulaf kepeği olarak protein, karbonhidratlar, lif, magnezyum, riboflavin, çinko, demir, tiamin gibi besinlerle doludur.
Yulaf Kepeği Tarifleri
Yulaf kepeği ile kilo vermek isteyenler ürünü her gün aynı şekilde tüketmek istemedikleri için farklı tarifler aramaktadır. Bu sağlıklı ve kilo kontrolünde yardımcı olan ürünü kullanabileceğinizi iki tarifi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Yulaf Lapası Tarifi
Yulaf lapası, iştah açıcı bir görünüme sahip olmasa da sağlıklı ve doyurucu bir İngiliz kahvaltısı alternatifidir. Yulaf kepeği ve tarçın içeren bu tarif, sindirim sistemine fayda sağlamanın yanı sıra uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir. İşte damak zevkinize göre ayarlayabileceğiniz pratik yulaf lapası tarifi:
Malzemeler:
- 1 çay bardağı yulaf kepeği
- 1 çay bardağı süt
- Yarım çay bardağı su
- 1 yemek kaşığı esmer şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Üzeri İçin:
- Muz dilimleri
- Frambuaz
- Ananas dilimleri
Yapılışı:
- Bir tencerede yulaf kepeği, süt, su, esmer şeker ve tarçını karıştırın.
- Karışımı orta ateşte kaynatmaya bırakın. Dibinin tutmaması için ara sıra karıştırın.
- Karışım kaynadıktan sonra kısık ateşe alarak lapa kıvamına gelene kadar pişirin. Bu sırada isteğe bağlı olarak tatlandırabilir veya tarçın miktarını düzenleyebilirsiniz.
- Yulaf lapasını isteğiniz meyve dilimleri ile süsleyin. Muz, frambuaz ve ananas gibi meyveler tercihinize bağlı olarak kullanılabilir.
- Sıcak servis yapın ve sağlıklı kahvaltınızın keyfini çıkarın.
Bu tarif, enerji dolu bir kahvaltı arayanlar için idealdir. Yulaf kepeği ve tarçın, kan şekerini dengeleyerek gün boyunca enerjinizi stabil tutmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, meyvelerle renklendirdiğinizde görsel olarak da çekici hale gelir.
Yulaf Kepekli Omlet Tarifi
Yulaf kepeği ile kilo vermek isteyenler sık sık tercih ettiği tariflerden biri yulaf kepekli omlettir.
Gerekli malzemeler:
- 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 2 yemek kaşığı lor peyniri
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı süt
Yapılışı:
Derin bir kapta yulaf kepeğine ılık su eklenerek 5 dk boyunca bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yumuşayan yulaf kepeğine peynir, süt, yumurta eklenerek karıştırılır. İsteğe göre baharat ve maydanoz da eklenebilir. Son olarak hafif yağlanmış tavada alt üst edilerek pişirilir. Yulaf kepeği kolay bulunabilen bir besindir. Aktarlarda ve büyük marketlerde çok uygun fiyata satılmaktadır.