Mutfak

Kişniş Çayı Nasıl Yapılır? Tarifi ve Faydaları

Kişniş çayı faydaları ile sağlıklı beslenmeye özen gösteren kişilerin sıklıkla tercih ettiği bitki çayları arasında yer almaktadır. Yapımı ve tarifi oldukça kolay olması da avantajları arasında yer alır.

Faydaları ile ön plana çıkan Kişniş çayı her geçen gün daha da popüler bir hale gelmekte ve daha fazla kişi tarafından tüketilmektedir. Dolayısıyla sağlıklı beslenmek isteyen birçok kişi “Kişniş çayı nasıl yapılır?” sorusunu yöneltmektedir.

Bu faydalı içecek için tüm merak edilenleri başlıklar halinde ele aldık.

kişniş

Kişniş Nedir?

Kişniş çayının nasıl yapıldığını ve faydalarını anlatmadan önce “Kişniş nedir?” sorusuna yanıt vermek istiyoruz. Kişniş, maydanozgiller ailesinden bir bitkidir. Taze yaprakları ve kurutulmuş yaprakları yemeklerde, salatalarda ve et yemeklerinde kullanılmaktadır. Ayrıca tohumları da baharat olarak kullanılmaktadır ve elbette tohumlarından çay da yapılır. Kişniş çayının saymakla bitmeyen birçok faydası olduğu bilinmektedir.

Kişniş çayı nasıl yapılır?

Gelelim kişniş çayı tarifine.

1 fincan kişniş çayı için gerekli malzemeler;

1 fincan su

1 tatlı kaşığı kişniş

Hazırlanışı; 1 tatlı kaşığı kişniş dövülerek toz haline getirilir ve 1 fincan suyun içerisine koyularak karıştırılır. Bu karışım 1 dakika boyunca kaynatılır. Kaynamış olan karışım üzeri kapatılarak 5 dakika civarı demlemeye bırakılır. Şeker hastalığı şikâyeti olmayanlar isterse bal ile tatlandırarak kişniş çayını içebilmektedir.

Kişniş Çayı Nasıl Kullanılmalıdır?

Tohumları dövülerek hazırlanan ve birçok faydası olan kişniş çayının kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Hazırlanan kişniş çayının 2 hafta boyunca günde 1 kere içilmesi önerilir.

Her şeyde olduğu gibi kişniş çayının aşırı ve dikkatsiz kullanımı bazı yan etkilere sebep olabilmektedir. Kişniş çayı kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar;

  • Açık tenli kişilerin ve cilt kanseri problemi olan kişilerin kişniş çayını kontrollü kullanması gerekir.
  • 1 günde 1 bardaktan fazla kişniş kullanımının adet düzensizliği, ishal ve mide ağrısına sebep olacağı belirtilmiştir.
  • Hamilelik ve emzirme döneminde kullanımı ile ilgili net bir araştırma yapılmadığından, kullanılması önerilmez.
  • Diyabet rahatsızlığı olanlar dikkatli kullanmalıdır, çünkü kan şekerini düşürücü özelliği vardır.
  • Ameliyat olacak olan kişilerin 15 gün önceden kişniş çayı kullanımını bırakması gerekmektedir.

Kişniş Çayının Faydaları

Vücuda faydaları saymakla bitmeyen bu içecekte maksimum faydayı sağlamak için doğru şekilde tüketmek ve aşırıya kaçmamak oldukça önemlidir. Kişniş çayı faydaları şunlardır;

  • Mide ve bağırsaklar için çok faydalıdır. Mide ve bağırsaklardaki ülseri tedavi eder, gaz problemlerini engeller.
  • Kaşıntılı cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Alerjik rahatsızlıklara iyi gelir.
  • Ödem atmaya yardımcı olur.
  • Sinir sistemi rahatsızlıklarını tedavi etmeye yardımcı olur.
  • Vücutta oluşabilecek tümörleri engellemeye yardımcı olur.
  • Uyku problemi olanlar için faydalıdır.
  • Yüksek tansiyon ve yüksek ateşin tedavisinde kullanılır.
  • Antiseptik etkisi vardır.
  • Ağrı kesici özelliği vardır.
  • Cıva ve ağır metallerin vücuttan atılmasını sağlar.
  • İştah açıcı özelliği vardır.
  • Adet düzenleyici ve adet ağrılarını kesici özelliği vardır.
  • Cinsel arzuyu artırır.
  • Bulantı ve kusmayı önleyerek mideyi rahatlatır.
  • Ağız yaralarına iyi gelir.

Bu içeriğe bir tepki nedir?

Benzer Yazılar

Cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir