Otomobil

İmmobilizer Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır?

İmmobilizer modern araçlarda hırsızlığa karşı geliştirilmiş bir güvenlik sistemidir. Ne işe yarar, arızası nasıl anlaşılır, arıza halinde ne yapılmalıdır? Gibi merak edilen sorulara yazının devamında yer verilmiştir.

İmmobilizer Nedir?

1919 yılında immbilizer adının ilk patenti alınmış, sıralı sistem de denilen; kontak çalışmasını belirli sırayla gerçekleşmesini sağlayan, bir güvenlik sistemidir. Araç kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber, bu araçların hırsızlığa karşı güvenlik sorunu ortaya çıkmaya başlaması, bu sorunun önüne o zamanlar geçilememesine neden olmuştur.

1958 yılında güvenlik sisteminin adının patenti Frank Marugg tarafından devralınmış ve elektronik olarak 1994 yılında üretilmiştir. İlk üretimi tek şifrelidir. Güvenlik sorunları nedeni ile değişken şifreli olarak güncellenmiştir. Günümüzde yaygın olarak 5 haneli değişken kodlama sistemiyle kullanılmaktadır. Başta İngiltere olmak üzere birçok Avrupa Devleti’nde araçlarda kullanılması zorunlu hale getirilmiştir.

İmmobilizer Ne İşe Yarar?

Bu sistemin eski araçlarda olmadığını bilmenizde fayda var. Hırsızların başına belan olan immobilizer sisteminin yararları şunlardır:

  • Motor-kontak arası çipli güvenlik sistemi olarak da bilinen immobilizer sistemi, kontağın üzerine yerleştirilen küçük elektronik devre ile sağlanır.
  • Anahtar, çip ve motor üçlüsünün birlikte araç güvenliğini sağladığı bu sistem, dışardan düz kontak vb. harici bir müdahale durumunda anahtardaki şifreyi sorgulayarak motora komut verilmesini sağlar.
  • Tek şifre kullanımı hırsızların bu şifreyi kopyalamasıyla güvenliğin yeterli olmadığını göstermiştir. Bunun üzerine değişken şifreli immobilizer sistemi otomobil firmaları tarafından araştırılmaya başlanmıştır. 2010 yılında çoğu otomobil markası tarafından değişken şifreli güvenlik sistemi olarak kullanılmaya başlanmış ve immobilizer araba hırsızlığında ciddi düşüş yaşatarak kendisini kanıtlamıştır.
  • Anahtar kullanıldığında motora şifreyi yollar ve bu şifre sürekli kendini günceller. Bu sayede şifre kopyalansa dahi düzenli olarak değiştiğinden sadece anahtar kullanıldığında veya düz kontak yapıldığında motora ateşleme emri, güvenliği sağlayan immobilizer tarafından engellenmektedir.
  • Araba anahtarına takılan çiple sağlanan immobilizer güvenlik sistemi hırsızların elini kolunu bağlamaktadır.

Günümüzdeki pozitif etkisiyle yerini garantileyen bu sistem, araç güvenliği için herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Genellikle kontak üzerine monte edilir.

İmmobilizer Arızası Nasıl Anlaşılır?

Gösterge ekranında veya panelde bulunan kırmızı renkli arıza ledi seri olarak yanıp söner. Kontak çevrildiğinde veya düğmeye basıldığında, şifre immobilizere iletilemediğinden araç çalışmaz. Çip arızası olarak da bilinir.

Anahtardaki çipte görülen bu arızada öncelikli olarak yedek anahtarın kullanması tercih edilmelidir. Eğer yedek anahtar ile çalıştırılamazsa oto tamircileri tarafından ucuz yollu tamir edilebilmektedir. Ancak yetkili otomobil firmaları tarafından tamir edilmesi, güvenliğiniz için tavsiye edilmektedir.

Bu içeriğe bir tepki nedir?

Benzer Yazılar

1 / 4

Cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir