Püf Noktası

Çökelek Nasıl Yapılır?

Çökelek yapımı vereceğimiz püf noktaları ile oldukça kolaydır. Siz bu peyniri sütten ya da tutmayan yoğurttan evde kendiniz yaparak kahvaltılarınıza doğal bir lezzet eklemek istemez miydiniz? Tutmayan yoğurtlarınızdan veya sütten yapacağınız çökelek ile hem doğal hem de lezzetli bir kahvaltılık elde edebilirsiniz. Peki, ama çökelek nasıl yapılır dediğinizi duyar gibiyiz. Vereceğimiz basit tarif ile evinizde çökelek hazırlayabilirsiniz.

Çökelek, kesilmiş süt parçalarıdır. Görüntü olarak lor peynirine çok fazla benzer. Ancak lor peynirinden farklıdır. Lor peynirine göre tadı biraz daha keskindir. Kendine has lezzeti ile kahvaltılar ve hamur işleri başta olmak üzere farklı alanlarda kullanılır.

Çökelek yapımı kesilmiş süt ya da yoğurdu değerlendirmenin en faydalı ve en lezzetli yollarından biridir.

Tutmayan Yoğurttan Çökelek Nasıl Yapılır?

Mayaladığınız ama tutmayan yoğurtlarınızı çöpe atmak yerine çökelek yapabilirsiniz. Çok kısa bir işlemden sonra tutmayan yoğurtlarınızı çöpe gitmekten kurtarabilirsiniz. Yoğurttan çökelek yapımı için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • Öncelikle tutmayan yoğurdunuzun kıvamını hazırlamanız gerekir. Eğer çok cıvık ise herhangi bir işlem yapmaya gerek yoktur. Ancak katı ise biraz su ekleyerek sulandırmanızda fayda vardır.
  • Kıvamını hazırladığınız tutmayan yoğurdunuzu ocağa alın ve kaynatmaya başlayın.
  • Bu aşamada bir miktar limon veya sirke ilave edebilirsiniz.
  • 2-3 dakika kaynattığınızda oluşan çökeleklerin yüzeye çıktığını göreceksiniz.
  • Çökelekler oluştuktan sonra tencerenizi soğumaya bırakın.
  • Soğuduğunda bir tülbent yardımı ile süzdürün ve elde ettiğiniz çökeleği dolaba kaldırın.

Tutmayan yoğurttan çökelek yapmak için izlenmesi gereken adımlar bu şekildedir. İsteğinize bağlı olarak bu aşamada çökeleklere tuz da ilave edebilirsiniz.

Sütten Çökelek Nasıl Yapılır?

Tutmayan yoğurttan olduğu gibi normal sütten de çökelek yapılabilir. Bunun için izlenmesi gereken adımlar da benzerdir. Sütten çökelek yapmak için;

  • Öncelikle sütünüzü ocağa alın.
  • Sütün kestirilmesi için içine bir miktar limon veya sirke atın.
  • Sütünüz bir süre sonra kesilmeye başlayacak ve üzerinde çökelek parçaları görünecektir.
  • Sütünüz kesildikten sonra bir süre daha kaynatın.
  • Tencerenizi soğumaya bırakın
  • Tülbent ile çökelekleri süzün ve yaptığınız çökelekleri dolaba kaldırın.

Yaptığınız çökeleklerin tadını bu aşamadan sonra kendiniz ayarlayabilirsiniz. Lezzetlendirmek için genellikle çörek otu tercih edilir. Ekleyeceğiniz bir miktar çörek otu ile çökeleklerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Bunun dışında zeytinyağı, pul biber gibi farklı tatlar da ekleyebilirsiniz. Kısacası bu aşamadan sonraki bütün işlemler, damak tadınıza göre değişebilir.

Elde edeceğiniz bu peynir hamur işlerinde kullanmak için en mükemmel bir seçim olacaktır.

Çökelek Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çökelek, sütün kestirilmesi ile yapılır. Tutmayan yoğurtlar zaten kesilmiş olduğundan çoğu zaman sadece kaynatmak yeterli olacaktır. Ancak tam kesilmediğini düşünüyorsanız, bir miktar limon veya sirke ekleyebilirsiniz.

Son yapılan süzdürme işleminde çökelek ve peynir altı suyu elde edersiniz. Peynir altı suyu, besin değeri çok yüksek olan bir maddedir. Protein bakımından oldukça zengindir. Vay canına diyeceğiniz bir püf noktası daha verelim. Bu suyu çöpe atmak yerine poğaça veya diğer hamur işlerinizde kullanmak üzere ayırabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise kullandığınız sütün temiz olmasıdır. Temizliğinden emin olduğunuz sütleri çökelek yapımında kullanmalısınız. Eğer emin değilseniz, önce güzel bir şekilde kaynatın, daha sonra çökelek yapımı için kullanın.

Bu içeriğe bir tepki nedir?

Benzer Yazılar

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.