ListelerVay Canına

Dünyada Kahvaltı Kültürü, Ülkelere Göre Çeşitler

Dünyada kahvaltı kültürü, ülkelere göre çeşitler şüphesiz ki oldukça kapsamlıdır. Kültürümüzde büyük bir yere sahip olan kahvaltıların, dünyanın dört bir yanında talep görmesi elbette tesadüf değil.

Ülkelere Göre Kahvaltılar

Yeni günü kutlamanın ve harika bir başlangıcın en iyi yolu olan kahvaltıların; farklı kültürlerde nasıl değerlendirildiğini inceleyelim. Hangi ülkenin kahvaltı kültürü size daha uygun; gelin birbirinden leziz ve değişik kahvaltılara yakından bakalım:

brezilya kahvaltısı

Brezilya Kahvaltısı

Brezilya kahvaltısı, oldukça renkli menülerden oluşur. Tereyağı, peynir ve reçele; sosis, jambon ve ekmek gibi ürünler eşlik edince ortaya nefis bir kahvaltı çıkıyor. Ayrıca taze meyvelerin tabağı süslemesi ve güne başlarken enerji katması, Brezilya kahvaltısını özel kılan etmenler arasında yer alır.

meksika kahvaltısı - Huevos Rancheros

Meksika Kahvaltısı

‘Meksika’ yemekleri denildiği zaman aklınıza ilk olarak ne geliyor; acı değil mi? Evet, Meksika’nın kahvaltıları da bu konuda yemeklerini aratmayacak türden. Baharatlar ve acı soslarla iştah açıcı bir kahvaltıya hazır olun. Ülkede geleneksel olarak en çok tercih edilen kahvaltılık ise; Huevos Rancheros!

Rendelenmiş peynir, biber, salsa sos ve yumurta gibi çok sayıda lezzetin bir araya geldiği efsane tat; Meksikalıların vazgeçilmez kahvaltısı konumunda. Huevos Rancheros’u bir nevi bizim ‘menemen’ kültürüne benzetebilirsiniz.

Tabii, bizdeki ekmek alışkanlığı Meksika’da yerini tortilla ekmeğine bırakmış durumda. Özellikle acı sevenlerin gözde lezzetlerinden birisi olmaya aday Huevos Rancheros; ülkede hayli popüler bir kahvaltı çeşidi.

güney kore kahvaltısı

Güney Kore Kahvaltısı

Meksika kahvaltısı çeşitlerinin ardından sizleri bambaşka bir kültüre; Güney Kore’nin meşhur kahvaltılarına götürelim. Bizim kültürümüzden oldukça farklı bir mutfak kültürüne sahip Güney Kore’de ‘ekmek’ yerine ‘pirinç lapası’ tüketiliyor ve yalnızca yemeklerde değil; kahvaltıda da aynı durum geçerli.

Bizdeki pilav yapımından çok değişik bir hazırlanma biçimine sahip pirinç lapasına; Çin lahanasından hazırlanan ve Kore’nin efsane lezzetlerinden birisi olan kimçi, yumurta ve balığın da dahil olduğu doyurucu bir kahvaltı eşlik ediyor.

yunanistan kahvaltısı

Yunanistan Kahvaltısı

Komşuda pişen yemekler; dünyadaki farklı kültürlere göre bize daha çok benziyor. Bu nedenle değişik bir ülkede kahvaltı edecek olursanız; menü bakımından Yunanistan’da kendinizi çok da yabancı hissetmezsiniz.

Peynir türleri, yumurta, salatalık ve domates gibi leziz kahvaltılıklar; Yunanistan kahvaltılarının vazgeçilmezi. Aynı zamanda kuruyemiş, meyve ve hamur işi çeşitleri kahvaltılarda genellikle bulunuyor. Kahvaltı öğünü Yunanistan’da diğer öğünler kadar rağbet görmese de; oldukça lezzetli.

rusya kahvaltısı

Rusya Kahvaltısı

Birçok kişinin merak ettiği kahvaltı kültürü ne zaman başladı sorusunu cevaplamak hiç de kolay değil. Ancak pek çok kültürde eskiden beri yaşatıldığını ve çok önem verildiğini söylemek mümkün. Rusya kahvaltısında bölgelere göre çok farklı kahvaltı çeşitleri göze çarpsa da; her yerde ortak malzeme muhtemelen baharatlardır. Yemeklerin yanı sıra kahvaltılarda da sıklıkla tercih edilen baharat tüketimi Rusya’da oldukça yaygın.

Ayrıca ülkedeki kahvaltılarda yumurta ve deniz ürünleri çok seviliyor. Havyar tüketiminin yanı sıra; Rusya’da yaygın olarak yapılan lakerdalı esmer ekmek olan ‘Wolga Schnitte’ kahvaltılarda sürekli tüketilen ürünler arasında.

lübnan kahvaltısı

Lübnan Kahvaltısı

Labne ya da süzme yoğurt olmadan bir Lübnan kahvaltısı düşünmek mümkün değil. Güne yoğurtla başlayan Lübnanlılar; üzerine zeytinyağı gezdirip kuru nane serptikleri yoğurdun üzerine salatalık ve zeytin ilave ediyor. Mis kokulu sıcacık pide yanına servis edilen geleneksel Lübnan kahvaltısı hazır!

fransız kahvaltısı

Fransa Kahvaltısı

Çikolatalı kruvasan, reçel ve baget ekmek gibi tatlı ağırlıklı bir menünün yanında kahve tüketimi; Fransızların temel kahvaltılarını oluşturuyor. Mis kokulu kahveler; bizim için kahvaltı sonrası bir keyif geleneği olurken; Fransa’da daha çok sabah kahvaltısının tamamlayıcısı olarak görülmekte.

japon kahvaltısı

Japon Kahvaltısı

Yeşil çay ve buharda pişen pirinç; Japon kahvaltısının vazgeçilmezleridir. Ayrıca fermente edilen fasulye ezmesi, soya filizi ve balıkla hazırlanan ‘Miso’ çorbası; dumanı üzerinde bir kahvaltı olarak karşımıza çıkıyor.

Diğer Dünya Mutfaklarından Efsane Kahvaltılar!

Elbette bu kadarla da sınırlı değil. Dünyanın farklı kültürlerinde bahsetmeden geçemeyeceğimiz, Vay canına dedirten, muazzam kahvaltı çeşitleri var. İşte o kahvaltı kültürlerinden bazıları;

  • Hamur işiyle ünlü coğrafya olan İtalya kahvaltısı; Fransa’dakine benzer şekilde kahve kruvasan eşliğinde yapılıyor.
  • Komşu İran’da et, baharat, mercimek ve yulaf ağırlıklı ‘Haleem kahvaltısı’yla güne başlamak mümkün.
  • Pakistan’da kahvaltılarda tıka basa doymak isterseniz; ‘Halwa Puri’yi denemelisiniz. Hem irmik helvası hem de nohutun bulunduğu kahvaltılara ekmek eşlik ediyor.
  • Doğu Afrika ve Kenya kahvaltılarında ‘Mandazi’ çok seviliyor. Kakule aromasına sahip donut olan mandazi farklı ve leziz bir kahvaltı seçeneği ortaya çıkıyor.
  • Mısır’da ‘Ful Meddames’ yapılıyor. Baklaya benzer ezilmiş fasulye, soğan, domates ve maydanoz gibi tatlar bir araya gelince Mısır’ın besleyici ve sağlıklı kahvaltısı hazır oluyor!
  • Kosta Rika; meşhur ‘Gallo Pinto’su ile sabah öğününe başlıyor.
  • Venezuella kahvaltısı ‘Cachapas’ sevgisiyle öne çıkmakta. Mısır unundan yapılan krepler; bazen et bazen de peynirle yapılıyor.
  • Fas, kahvaltı çeşitliliğiyle ülkemizdeki kahvaltı kültürünü hatırlatıyor. Dört başı mamur bir kahvaltı isteyenler için ideal.
  • Kahvaltıda kuru fasulye olur mu’ demeyin! İngiltere kahvaltısında sosis, mantar, patates, kızarmış ekmek gibi kahvaltılıkların yanında sıklıkla tüketiliyor. Kahvaltıda kuru fasulye alışkanlığının işçi sınıfının tok kalmasını sağlamak için oluşturulduğu düşünülüyor.
  • Çin’de kahvaltıda bir tür donut olan ‘Youtiao’ ve soya sütü sevilerek tüketiliyor.
  • Malezya’da kahvaltıda tüketilen ‘Nasi Lemak’; yerel garnitürler ve hindistan cevizi sütünde pişen pilavdan oluşmaktadır.
Türk kahvaltısı

Elbette dünya kahvaltıları ve Türk kahvaltısı üzerine konuşmadan geçmek olmaz. Bal, kaymak, zeytin, peynir çeşitleri, menemen, muhlama, zeytinyağlı söğüş, hamur işleri, yumurta, sucuk, reçel, çay ve dahası… Dünyanın en zengin kahvaltı sofraları arasında yer alan meşhur Türk kahvaltısı sahnelerde!

Bu içeriğe bir tepki nedir?

Benzer Yazılar

1 / 13

Cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir