Bilim

Cam Neyden ve Nasıl Yapılır?

Cam nasıl yapılır, camla ilgili merak edilen konuların başında geliyor. Gündelik hayatın her alanında kendisine özel bir yer edinen cam, hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Süs eşyalarında temel malzeme olarak kullanılan camın konutların pençesinde de kullanıldığı biliniyor. Bunun yanı sıra maden suyu ya da gazoz şişesi ile sağlığımız açısında önemli bir yere sahip olan su şişelerinin de camdan yapıldığını biliyoruz. Daha sağlıklı olması nedeniyle cam şişe kullanımında artış meydana gelmesi cama daha fazla ihtiyaç duyduğumuzu ifade ediyor. Peki ama cam nasıl yapılır, cam yapımında kullanılan malzemeler nelerdir?

Camın ana maddesi çakmak taşı olarak kabul edilir.

Cam Yapımında Neler Kullanılır?

Cam yapımında farklı malzemeler kullanılmakla birlikte camın ana maddesinin çakmak taşı olarak adlandırılan madde olduğu bilinmekte. Kumda çokça bulunan çakmak taşı, temin edilmesi en kolay maddelerden bir tanesi. Cam üretimi esnasında kullanılan birçok malzeme bulunmaktadır. Çakmak taşının yanı sıra kum, soda, dolomit, kalker gibi malzemelere de ihtiyaç duyulduğunu söyleyebiliriz.

Cam yapımında neler kullanılır sorusu kapsamında dikkat çeken her bir malzemenin uygun oranda kullanılması oldukça önemlidir. Böylelikle camın üretimi adına gerekli kıvam oluşturulur ve cam, belli başlı adımlara uygun şekilde üretilir. Peki cam üretiminde hangi adımlar atılır?

Cam yapımı çeşitli aşağıda belirttiğimiz aşamalarla gerçekleşmektedir.

Cam Nasıl Yapılır?

Cam yapımında ihtiyaç duyulan malzemelerin uygun şekilde bir araya getirilmesi önemli bir konudur. Camın üretiminde atılması gereken adımları ise şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Cam yapımında ilk aşama olarak kumun öğütülmesi gerekir. Kum, 1000-1500 dereceyi bulan fırınlarda eritilir. Bilindiği üzere kumun erimesi noktası bir hayli yüksektir. Bu nedenle içerisine kireç ve soda eklenir. Kireç ve soda, camın kırılganlığının azalmasını da mümkün kılar.
  • Renkli cam üretimi için kireç ve sodaya ek olarak uranyum, kobalt, altın gibi maddelerin de karışıma eklendiğini söyleyebiliriz.
  • İlgili malzemelerin bir araya getirildiği karışım, yeterli derecede erir. Böylelikle akışkan bir kıvam oluşur.
  • Akışkan bir hale gelen karışım, şekil verilebilecek duruma da ulaşır. Üfleme, presleme gibi yöntemler; camın şekil almasını sağlar.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen adımların her biri, cam nasıl yapılır sorusunun bir cevabıdır. Hayatın her alanında kullanılan camın üretilme aşamasında her bir malzemenin kullanılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra camı şekillendirme aşamasında farklı teknikler kullanıldığı görülmektedir. Peki cam biçimlendirme teknikleri nelerdir?

cam biçimlendirme yöntemleri
Cam biçimlendirilerek farklı amaçlar doğrultusunda değişik formlarda kullanılabilir.

Cam Biçimlendirme Yöntemleri Nelerdir?

Cam, süs eşyalarında kullanıldığı gibi işlevsel nedenlerle de tercih edilebilir. Bu durum, camın şekillenmesi sırasında farklı tekniklerin kullanılmasına neden olur. Cam biçimlendirmesinde tercih edilen yöntemleri genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Üfleme (Şişirme) Yöntemi
  • Dökme Yöntemi
  • Silindirleme Yöntemi
  • Çekme Yöntemi
  • Yüzdürme Yöntemi
  • Köpük Haline Getirme ve Savurma Yöntemi
  • Presleme Yöntemi

Her bir yöntem, camın üretilme amacına göre kullanılır. Bu nedenle genellikle cam neden üretilecekse kullanılacak yöntemin de bu hususa göre farklılaştığını söylemek olanaklıdır.

Bilim kategorimizde yer alan diğer içeriklerimizi de keşfettiniz mi?

Bu içeriğe bir tepki nedir?

Benzer Yazılar

Cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir